• Citroen Cheesecake in een Mok

Citroen cheesecake in een mok

Nu het volop zomer is, is het weer tijd voor een fruitig mug cake recept; een heerlijk frisse citroen cheesecake. Ondanks dit dus geen cake is, maak je deze cheesecake wel lekker snel klaar met behulp van je magnetron. Je moet de cheesecake na het bakken wel minstens twee uur laten afkoelen in de koelkast, maar dan heb je ook wat! Je kunt dit proces ook wat versnellen door de cheesecake kort in de diepvries te zetten.

Verder heb je maar vijf ingrediënten nodig, waaronder lemon curd. Lemon curd is een soort zoet-zure pudding/crème gemaakt van citroen, boter, ei en suiker. Ik kocht kant-en-klare lemon curd in de supermarkt (tussen de jampotjes), maar je kunt dit natuurlijk ook zelf maken. Je kunt eventueel ook in plaats van lemon curd 1 eetlepel fijne kristalsuiker en een halve eetlepel citroenrasp gebruiken, voor vrijwel hetzelfde resultaat.

Ik maakte deze cheesecake in een glazen potje, omdat je dan de laagjes mooi kunt zien. Let er wel op dat je een potje gebruikt met dikke glazen wanden, zodat het glas niet breekt in de magnetron.

Vond jij deze citroen cheesecake in een mok ook zo lekker? Probeer eens deze gewone cheesecake in een mok, of maak eens deze citroen mug cake met maanzaad (één van mijn favorieten)!

Heb jij deze citroen cheesecake in een mok gemaakt? Laat eens een berichtje achter onderaan deze pagina, of tag me via social media met hashtag #MugCakesNL:

Facebook: MugCakesNL
Twitter: @nl_mug
Instagram: mugcakesnl

Smakelijk!

Let op: De baktijd in dit recept is afgestemd op een magnetron van 900 watt. Heb je een magnetron met meer of minder watt? Klik dan hier.

Maak je twee mug cakes? Plaats dan één mug cake per keer in de magnetron, anders bakken je mug cakes langzaam en ongelijk!

Citroen cheesecake in een mok
4.5 (90%) 10 votes

Recept: Citroen Cheesecake in een Mok

Aantal personen: 1-2
Magnetrontijd: 1 min 30 sec
Inhoud mok: 350 ml

Ingrediënten

  • 1 tl boter (15g)
  • 2-3 Digestive koekjes
  • 2 el roomkaas (60g in totaal)
  • 1 el zure room (25g in totaal)
  • 1 el lemoncurd, of 1 el fijne kristalsuiker en 1/2 el citroenrasp

Hoe maak je het?

  1. Smelt 1 theelepel boter in een apart kommetje in de magnetron. Dit duurt ongeveer 30-45 seconden.
  2. Doe 2 of 3 Digestive koekjes in een boterhammenzakje en verkruimel de koekjes to fijne kruimels door er op te slaan (bijvoorbeeld met een deegroller).
  3. Doe de kruimels in de mok (of in een dik glas) en voeg de gesmolten boter toe. Meng de kruimels met de boter zodat alle kruimels wat vochtig zijn. Druk met een lepel de kruimels stevig aan zodat er een stevige bodem ontstaat.
  4. Klop 1 ei los in een apart (ruim) kommetje. Doe hier de rest van de ingrediënten bij: 2 eetlepels roomkaas, 1 eetlepel zure room en 1 eetlepel lemon curd. Meng tot een glad beslag. Een paar klontjes zijn niet erg, dit komt door de zure room.
  5. Plaats de citroen cheesecake in de magnetron; in totaal 1 minuut en 30 seconden. Zorg er echter voor dat je iedere 30 seconden de magnetron even stop zet en de deur open, anders kan het mengsel overlopen.
  6. Haal de cheesecake daarna voorzichtig uit de magnetron en laat 10 minuten afkoelen. Zet de cheesecake dan op een schaaltje in de koelkast en laat opstijven voor minstens 2 uur, en klaar is je citroen cheesecake!

Extra tip

Wanneer je citroen cheesecake is opgesteven en afgekoeld, verdeel er dan nog wat extra lemon curd over. Je kunt er ook voor kiezen om er wat griekse yoghurt of slagroom op te doen, voor een iets subtielere smaak.

Probeer deze mug cake recepten ook eens!

Geen reacties