• Ontbijtkoek Mug-cake

Ontbijtkoek mug cake

Laatst kreeg ik een leuke e-mail van bezoekster Lisa met het recept voor een ontbijtkoek/peperkoek mug cake! Heel origineel en weer lekker Hollands; die moest ik natuurlijk proberen. En ik moet zeggen, hij is helemaal goedgekeurd! Deze mug cake is een beetje kruidig, zoet (maar niet te zoet!) en heel erg luchtig. Het enige dat je nodig hebt zijn wat basisingrediënten en een flinke plak ontbijtkoek!

Benieuwd naar andere Hollandse mug cake recepten? Probeer deze stroopwafel mug cake of speculaas mug cake eens!

Ga jij deze ontbijtkoek mug cake maken of heb je deze al geprobeerd? Laat dan je reactie achter onderaan deze pagina! Je kunt je creatie ook delen via Facebook/Twitter/Instagram met hashtag #MugCakesNL toe te voegen aan je bericht 🙂

Heb je vragen? Bekijk de F.A.Q. of contacteer mij!

Smakelijk!

Let op: De baktijd in dit recept is afgestemd op een magnetron van 900 watt. Heb je een magnetron met meer of minder watt? Klik dan hier.

Tip: Breng alle ingrediënten, zoals boter en eieren, het liefst op kamertemperatuur. Hierdoor voorkom je dat de ingrediënten kunnen gaan schiften!

Ontbijtkoek mug cake

Totale bereidingstijd: 5 min
Magnetrontijd: 1 min 15 sec
Inhoud mok: 250 ml

Ingrediënten

  • 1 el (20g) boter
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • 1 el (lichtbruine) basterdsuiker
  • 3 el zelfrijzend bakmeel
  • 1 plak (50g) ontbijtkoek/peperkoek
  • 1/2 tl kaneel

Hoe maak je het?

  1. Doe een eetlepel boter in een apart kommetje en smelt in de magnetron. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 seconden.
  2. Klop het ei goed los in de mok. Meng hier 1 eetlepel melk en 1 eetlepel (lichtbruine) basterdsuiker door.
  3. Voeg 3 eetlepels zelfrijzend bakmeel één voor één aan het mengsel toe; zo voorkom je de meeste klontjes. Je kunt het bakmeel ook (eerst) zeven om klontjes te voorkomen. Meng tot een glad geheel met een vork.
  4. Voeg de gesmolten boter toe aan het beslag samen met een halve eetlepel kaneel. Meng goed door elkaar.
  5. Verkruimel het plakje ontbijtkoek/peperkoek boven de mok in klein stukjes/kruimels. Meng goed door het beslag.
  6. Plaats de mok in de magnetron voor ongeveer 1 minuut en 15 seconden. Je mug cake zal waarschijnlijk na een halve minuut-minuut naar boven komen. Mocht hij bijna overstromen, zet de magnetron dan op stop en laat de magnetrondeur een beetje open staan. Nadat de mug cake wat is afgekoeld kun je de magnetron weer aanzetten voor de laatste paar seconden. Klaar is je ontbijtkoek mug cake!

Extra tips

Je kunt ook speciale ontbijtkoek met bijvoorbeeld noten, kandij en/of chocolade gebruiken voor nog meer smaak!

Probeer deze mug cake recepten ook eens!

Geen reacties