• Sticky Toffee Pudding Mug Cake

Sticky toffee pudding mug cake

De vorige keer deelde ik met jullie mijn top 5 favoriete mug cake recepten, maar inmiddels is deze nummer één alweer verslagen door een nieuwe favoriet: de sticky toffee pudding mug cake. Deze mug cake is gebaseerd op een typisch Brits dessert, namelijk de “sticky toffee pudding”. Dit is een cake met een plakkerige/natte textuur en een donkere, karamelachtige smaak. Dit komt onder andere doordat deze cake gemaakt wordt van dadels en donkerbruine suiker.

Omdat ik hier zo gek op ben, maakte ik tijdens kerst  voor het eerst zelf sticky toffee pudding naar het recept van Jamie Oliver. Dit was zo’n succes dat ik hier een mug cake versie van heb gemaakt. In deze sticky toffee pudding mug cake zit naast dadels daarom ook kaneel, koekkruiden, en Ovomaltine. Ovomaltine is een instantdrank op basis van gerstemoutextract en cacao. Je kunt dit in alle supermarkten vinden, alhoewel dit wel vrij prijzig is. Je kunt daarom eventueel ook Nesquick gebruiken. Natuurlijk bevat dit recept ook de zelfgemaakte karamelsaus die onmisbaar is bij sticky toffee pudding!

Ik ben benieuwd of jullie deze mug cake ook zo erg kunnen waarderen als ik! Laat onderaan deze pagina weten wat je van deze mug cake vindt, of laat het me weten via social media:

Facebook: MugCakesNL
Twitter: @nl_mug
Pinterest: MugCakesNL
Instagram: mugcakesnl

Heb je vragen? Bekijk de F.A.Q. of contacteer mij!

Smakelijk!

Let op: De baktijd in dit recept is afgestemd op een magnetron van 900 watt. Heb je een magnetron met meer of minder watt? Klik dan hier.

Tip: Breng alle ingrediënten, zoals boter en eieren, het liefst op kamertemperatuur. Hierdoor voorkom je dat de ingrediënten gaan schiften!

Sticky Toffee Pudding Mug Cake

Aantal personen: 1
Magnetrontijd: 1 min
Inhoud mok: 200 ml

Ingrediënten

  • 1 el (zachte) ongezouten roomboter
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 5 el verse slagroom
  • 4 dadels (ongeveer 30g)
  • 3 el water
  • 1/8 tl baksoda
  • 1 ei
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • Mespuntje kaneel
  • Snufje koekkruiden/speculaaskruiden
  • 1 el Ovomaltine (of Nesquick)
  • 2 el zelfrijzend bakmeel

Hoe maak je het?

  1. Doe voor de karamelsaus 1 eetlepel (zachte) ongezouten roomboter in een pannetje, samen met 5 eetlepels verse slagroom en 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker. Laat zachtjes koken totdat alles samen is gesmolten. Laat vervolgens wat afkoelen, zodat de saus wat dikker wordt.
  2. Snij dan 4 dadels (ongeveer 30 gram) in grove stukken en doe deze in een apart kommetje, samen met 1/8 theelepel baksoda en 3 eetlepels water. Meng kort en plaats dan in de magnetron voor 1 minuut. Plet de dadels vervolgens tot een (grove) pasta.
  3. Doe vervolgens 1 ei in een mok,en klop goed los met een vork. Voeg hier vervolgens 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker aan toe, alsook 1 eetlepel van de karamelsaus en de dadelpasta. Meng goed door elkaar.
  4. Voeg hier vervolgens de droge ingrediënten aan toe: een mespuntje kaneel, een snufje koekkruiden, 1 eetlepel Ovomaltine/Nesquick, en 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel. Wil je klontjes voorkomen? Zeef dan het bakmeel en voeg dit beetje voor beetje toe terwijl je ondertussen goed mengt.
  5. Plaats de mug cake in de magnetron voor ongeveer 1 minuut. Wil je een mug cake die iets plakkeriger/natter is, en dus qua textuur meer lijkt op sticky toffee pudding, ga dan voor 45 seconden.
  6. Laat je mug cake even afkoelen en schenk tenslotte wat van je zelfgemaakte karamelsaus over de mug cake om je sticky toffee pudding af te maken!

Extra tips

Voeg wat grofgehakte walnoten toe aan deze mug cake!

Probeer deze mug cake recepten ook eens!

Geen reacties