• Brownie Mug Cake zonder Ei

Brownie mug cake (zonder ei)

Deze brownie mug cake zonder ei is lekker smeuïg en zeer decadent! Naast cacaopoeder, bevat dit recept ook echte chocolade en oploskoffie, voor een extra rijke brownie!

Omdat deze brownie in een mok minder stevig moet zijn dan een traditionele mug cake, mag dit beslag nog korter in de magnetron! Een minuutje is meestal al genoeg. Heb je geen oploskoffie of chocolade in huis, dan is dat geen probleem. Ook met alleen cacaopoeder maak je al een heerlijke brownie mug cake. Veel ingrediënten kun je bovendien vervangen door andere ingrediënten, zoals zelfrijzend bakmeel door bloem en bakpoeder, gesmolten boter door zonnebloemolie, of vanille suiker door vanille-extract.

Zo simpel, maar o zo lekker! Laat onderaan deze pagina weten wat jij ervan vindt, of deel je tips met anderen!

Heb je vragen? Bekijk de F.A.Q. of contacteer mij!

Smakelijk!

Let op: Alle baktijden zijn afgestemd op een magnetron van 750 watt. Heb je een magnetron met meer of minder watt? Klik dan hier.

Tip: Breng alle ingrediënten, zoals boter en eieren, het liefst op kamertemperatuur. Hierdoor voorkom je dat de ingrediënten kunnen gaan schiften!

Recept: Brownie mug cake

Totale bereidingstijd: 8 min
Magnetrontijd: 1 min
Inhoud mok: 300 ml

Ingrediënten

 • 2 el boter
 • 40 gr pure chocolade
 • 1 el melk
 • 2 el (lichtbruine) basterdsuiker of fijne kristalsuiker
 • 1 tl vanillesuiker (of vanille-extract/paste)
 • Snufje zout
 • 1/2 tl oploskoffie
 • 1 el cacaopoeder
 • 3 el zelfrijzend bakmeel

Hoe maak je het?

 1. Doe 2 eetlepels boter en 40g chocolade in een mok, en plaats in de magnetron voor een halve minuut. Roer daarna het mengsel door en zet opnieuw in de magnetron voor een halve minuut. Ga door totdat de boter en chocolade zijn gesmolten.
 2. Meng de gesmolten boter en chocolade goed door elkaar en wacht tot het mengsel grotendeels is afgekoeld. Voeg hier 1 eetlepel melk, 2 eetlepels (lichtbruine) basterdsuiker, en een snufje zout aan toe. Meng gooed door elkaar.
 3. Voeg vervolgens 1 eetlepel cacaopoeder, 1/2 theelepel oploskoffie en 3 eetlepels zelfrijzend bakmeel toe, en roer tot een glad beslag met een vork. Dit gaat gemakkelijker als je alles zeeft!
 4. Plaats de mok in de magnetron voor 1 minuut. Houd de cake ondertussen goed in de gaten: wanneer je de brownie omhoog ziet komen, kan het zijn dat deze overloopt vanwege het natte beslag. Zet de magnetron dan kort stop en zet deze na een paar seconden weer aan.

Extra tips

Als je deze mug cake wat minder zwaar wilt maken, kun je de pure chocolade uit het recept weglaten, of vervangen door melkchocolade. Wil je van deze brownie mug cake een gewone, stevigere mug cake maken? Doe het beslag dan een halve minuut tot een minuut langer in de magnetron. Voeg nog wat nootjes of stukjes chocolade toe voor een extra verrassing!

Probeer deze mug cake recepten ook eens!

Geen reacties