• Cinnamon Roll Mug Cake Zonder Ei

Cinnamon roll mug cake zonder ei

Voor Moederdag wilde ik een speciale mug cake maken die je ’s ochtends snel kunt klaarmaken en waarmee je je moeder eens echt kunt verrassen. Daarom bedacht ik het recept voor deze cinnamon roll mug cake zonder ei, geïnspireerd door de Amerikaanse cinnamon roll.

Normaal maak je dit deeg met gist en laat je het deeg een aantal uren rijzen, waarna je het in de oven bakt. Dit is helaas niet mogelijk om snel in de magnetron te doen. Deze cinnamon roll mug cake is daarom niet precies hetzelfde qua textuur, maar daarmee niet minder lekker! Het deeg is vol van smaak dankzij de vanille en suiker, en de vulling met kaneel geeft het een warme smaak. Voor de vulling gebruikte ik trouwens rietsuiker, maar je kunt alle soorten suiker gebruiken!

Het mooie is dat je het deeg niet hoeft te kneden en ook niet hoeft te laten rijzen. Deze cinnamon roll mug cake zonder ei hoeft bovendien maar een minuutje in de magnetron! Verder heb je maar een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt liggen. Kortom, deze mug cake is ideaal voor Moederdag!

Met dit recept maak je twee mug cakes. Het is namelijk moeilijk om dit recept door twee te delen, omdat je dan te weinig deeg hebt om mee te werken. Omdat je voor deze mug cake iets anders te werk moet gaan dan bij een “gewone” mug cake, heb ik wat extra foto’s gemaakt:

Cinnamon Roll Mug Cake Zonder Ei

Wil je voor Moederdag een (iets) gezondere mug cake maken? Bekijk deze gezonde ontbijt mug cake zonder ei eens, of maak eens deze appel kaneel mug cake.

 

Smakelijk!

Let op: De baktijd in dit recept is afgestemd op een magnetron van 900 watt. Heb je een magnetron met meer of minder watt? Klik dan hier.

Maak je twee mug cakes? Plaats dan één mug cake per keer in de magnetron, anders bakken je mug cakes langzaam en ongelijk!

Recept: Cinnamon Roll Mug Cake Zonder Ei

Aantal personen: 2
Magnetrontijd: 1 min
Inhoud mok: 200 ml

Ingrediënten

 • 9 el zelfrijzend bakmeel (140g)
 • 8 el melk
 • 1,5 tl vanille-extract (of vanillesuiker)
 • 1 + 2 el suiker
 • Snufje zout
 • 1/2 el boter (15g)
 • 1 tl kaneel
 • Eventueel 3 el poedersuiker voor het glazuur

Hoe maak je het?

 1. Meng 9 eetlepels (140g) zelfrijzend bakmeel met 8 eetlepels melk, 1 eetlepel suiker, 1,5 theelepel vanille-extract en een snufje zout in een apart kommetje totdat zich een bal vormt. Is het deeg te nat/plakkerig? Voeg dan wat extra bakmeel toe. Valt het deeg uit elkaar, voeg dan wat extra melk toe.
 2. Besprenkel het keukenoppervlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lange rechthoekige strook (ongeveer 10 bij 30 centimeter).
 3. Doe een halve eetlepel (15g) boter in een mok en smelt in de magnetron (ongeveer 20 seconden). Draai de mok dan wat rond zodat de mok is ingevet. Doe de gesmolten boter dan in een apart kommetje en voeg hier 2 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel aan toe.
 4. Verdeel het suiker-kaneelmengsel over het deeg. Zorg hierbij dat je aan de randen wat ruimte overlaat (ongeveer 2 cm). Rol het deeg op vanaf de korte kant.
 5. Snijd de rol met een (nat) kartelmes door twee en leg één rolletje in de ingevette mok. Druk het rolletje een beetje plat. Plaats de mok voor 1 minuut in de magnetron. Zorg dus dat je iedere mug cake apart in de magnetron plaatst. Doe je dit niet, dan bakken je mug cakes minder snel en ongelijk!

Extra tips

Hou je van extra zoet? Maak dan een snel glazuurvoor over de mug cake! Meng 3 eetlepels poedersuiker met wat water (begin met een halve theelepel), zodat je een vloeibaar maar dik glazuur krijgt dat je mooi kan besprenkelen over de mug cake. Je kunt in plaats van water ook melk, citroensap of ahornsiroop gebruiken! Ook kun je wat rozijnen toevoegen aan het suiker-kaneelmengsel voor een extra lekkere vulling!

Probeer deze mug cake recepten ook eens!

Geen reacties