Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Hoe maak je een mug cake? Hier vind je de meest gestelde vragen over mug cakes, die je helpen bij het maken van de perfecte mug cake. Heb je toch nog vragen? Laat het me weten!

 

Hoe lang moet mijn mug cake in de magnetron?

Hoe lang moet een mug cake in de magnetron?

Hoe lang je mug cake in de magnetron moet, hangt sterk af van je magnetron. Ik heb zelf een magnetron van 900 watt, en plaats de meeste mug cakes voor 1 tot 2 minuten in de magnetron. Natuurlijk hangt dit ook af van het recept zelf en de hoeveelheid beslag. De baktijd staat altijd in het recept aangegeven, maar vaak is het ook een kwestie van uitproberen! Wanneer je je mug cake te lang in de magnetron laat zitten, droogt deze uit. Laat je je mug cake te kort in de magnetron zitten, dan is deze nog veel te nat.

Wanneer is mijn mug cake goed?

mug cake maken

Een magnetron kan er nooit voor zorgen dat de bovenkant van je mug cake krokant wordt. Ook is het vaak zo dat de bovenkant nog wat nat is nadat je mug cake uit de magnetron komt. Dit is niet erg! Als je de mug cake even buiten de magnetron laat afkoelen, wordt deze steviger! Het is daarom beter om je mug cake te kort in de magnetron te laten dan te lang. Je kunt je mug cake bovendien nog altijd terug in de magnetron zetten voor een aantal seconden.

Je mug cake is goed wanneer deze aan de buitenkant stevig is, en in het midden (van boven) nog een beetje vochtig. Als je toch niet zeker weet of de mug cake gaar is, kun je er altijd aan de zijkanten in prikken met een vork of satéprikker. Let op: Bij sommige recepten, zoals de brownie mug cake, is het juist de bedoeling dat de mug cake iets vochtiger (en dus smeuïger) is!

Kun je mug cakes ook bakken in een oven?

mug cake oven

Dat kan zeker! Je kunt wel degelijk een mug cake maken in de oven, dit duurt natuurlijk wel wat langer. Verwarm je oven voor op 200 graden en bak de mug cake vervolgens voor grofweg 12 tot 15 minuten in de oven. Deze tijd hangt sterk af van het recept en de hoeveelheid beslag, dus houd je mug cake goed in de gaten!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn mug cake niet inzakt?

mug cake maken

Je mug cake zal altijd wel een beetje inzakken, je kunt echter wel voorkomen dat je mug cake teveel inzakt. Dit doe je door de magnetron maar een klein beetje open te zetten, nadat de mug cake klaar is met bakken. Wacht even een minuutje en haal de mug cake dan pas uit de magnetron. Door het plotselinge verschil in temperatuur zakken mug cakes namelijk in.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn mug cake niet overloopt?

mug cake maken

Aangezien de baktijd van een mug cake erg kort is, en het beslag vaak nog nat, moet je je mug cake altijd in de gaten houden wanneer deze in de magnetron zit. Als je merkt dat de cake bijna overloopt, zet de magnetron dan even uit en de magnetrondeur een beetje open. Doe de deur na een paar seconden weer dicht en zet de magnetron weer aan.

Omdat de baktijden van mug cakes verschillen per magnetron en recept, is het altijd handig om een schoteltje onder je mok te plaatsen. Als het beslag dan overloopt, wordt dit opgevangen door het schoteltje en is het makkelijker schoon te maken. Je mug cake is dan nog gewoon prima eetbaar en nog steeds erg lekker!

Welke mok kan ik het beste gebruiken?

mug cake mokken

Je kunt iedere mok gebruiken, zolang deze maar geschikt is voor in de magnetron. Wanneer je de mok al na een minuut heet aanvoelt, is deze niet geschikt en zal waarschijnlijk breken tijdens het bakken. Bij veel mokken kun je aan de onderkant zien of deze geschikt is voor magnetrongebruik of niet.

LET OP: Sommige mokken bevatten metalen onderdelen of versieringen/afdrukken. Deze kunnen in de magnetron gevaarlijke vonken veroorzaken. Gebruik dit soort mokken dus niet!

Staan er ook mug cakes voor speciale diëten op de website?

vegan mug cake

Ja, op Mug Cakes vind je onder andere vegan mug cakes, mug cakes zonder ei, en glutenvrije mug cakes! Bekijk hier alle mug cake recepten op een rij. Wil je een specifieke mug cake aanvragen? Stuur mij dan een verzoekje!