Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Hoe maak je een mug cake? Hier vind je de meest gestelde vragen over mug cakes, die je helpen bij het maken van de perfecte mug cake. Heb je toch nog vragen? Laat het me weten!

 

Hoe lang moet mijn mug cake in de magnetron?

Hoe lang moet een mug cake in de magnetron?

Hoe lang je mug cake in de magnetron moet, hangt sterk af van je magnetron. Ik heb zelf een magnetron van 900 watt, en plaats de meeste mug cakes voor 1 tot 2 minuten in de magnetron. Natuurlijk hangt dit ook af van het recept zelf en de hoeveelheid beslag. De baktijd staat altijd in het recept aangegeven, maar vaak is het ook een kwestie van uitproberen! Wanneer je je mug cake te lang in de magnetron laat zitten, droogt deze uit. Laat je je mug cake te kort in de magnetron zitten, dan is deze nog veel te nat.

Wanneer is mijn mug cake goed?

mug cake maken

Dit hangt ook af van het recept, maar meestal is een mug cake goed wanneer deze niet meer nat is van boven (of in ieder geval langs de randen). Blijkt je mug cake toch nog te nat te zijn van binnen, dan kun je deze nog altijd terug in de magnetron plaatsen. Als je de mug cake er echter te lang in laat wordt deze taai en droog. Let er ook op dat een mug cake tijdens het afkoelen ook droger en steviger wordt!Let op: Bij sommige recepten, zoals de brownie mug cake, is het juist de bedoeling dat de mug cake iets vochtiger (en dus smeuïger) is!

Kun je mug cakes ook bakken in een oven?

mug cake oven

Dat kan zeker! Dit duurt natuurlijk wel wat langer. Verwarm je oven voor op 180 graden en bak de mug cake vervolgens voor ongeveer 15-20 minuten in de oven. Deze tijd hangt sterk af van het recept en de hoeveelheid beslag, dus houd je mug cake goed in de gaten!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn mug cake niet inzakt?

mug cake maken

Je mug cake zal altijd een beetje inzakken. Maar je kunt dit beperken door de magnetrondeur een klein beetje open te zetten wanneer de mug cake klaar is. Wacht vervolgens een paar minuten voordat je de mug cake uit de magnetron haalt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn mug cake niet overloopt?

mug cake maken

Aangezien de baktijd van een mug cake erg kort is, en het beslag vaak heel lopend is, moet je de mug cake altijd goed in de gaten houden wanneer deze in de magnetron zit. Zet de magnetron even stop (of even open) wanneer je ziet dat het beslag bijna overloopt. Bak de mug cake ddaarna weer verder.Je kunt voor de zekerheid ook een schoteltje onder de mok plaatsen.

Welke mok kan ik het beste gebruiken?

mug cake mokken

Of een mok (of kopje) geschikt is voor de magnetron staat vaak aangegeven met een symbool aan de onderkant. Zo niet, dan kun je dit testen door wat water in de mok te doen en dit 30 seconden te verhitten in de magnetron. Als het water heter is dan de mok, dan is de mok geschikt!

LET OP: Sommige mokken bevatten metalen onderdelen of versieringen/afdrukken. Deze kunnen in de magnetron gevaarlijke vonken veroorzaken. Gebruik dit soort mokken dus niet!

Staan er ook mug cakes voor speciale diëten op de website?

vegan mug cake

Ja, op Mug Cakes vind je onder andere vegan mug cakes, mug cakes zonder ei, en glutenvrije mug cakes! Bekijk hier alle mug cake recepten op een rij. Wil je een specifieke mug cake aanvragen? Stuur mij dan een verzoekje!

Nog een aantal handige mug cake tips:

  1. Zet nooit meer dan één mug cake in de magnetron. Anders bakken je mug cakes ongelijk en duurt het bakken langer.
  2. Het is het beste om ingrediënten, zoals eieren, boter, en melk, op kamertemperatuur te brengen. Hierdoor voorkom je dat het beslag gaat schiften, waardoor je een gladder beslag krijgt.
  3. De meeste recepten Mug-Cakes zijn afgestemd op een magnetron van 900 watt (enkele recepten op 750 watt). Heb je een magnetron met minder watt, doe de mug cake dan 15-60 seconden langer in de magnetron. Heb je een magnetron met meer watt, dan moet je de mug cake meestal 15-60 seconden korter in de magnetron doen.
  4. Het makkelijke aan mug cakes is dat je (meestal) niet nauwkeurig hoeft te zijn met hoeveelheden. Af en toe iets meer of minder van een ingrediënt zal de mug cake niet laten mislukken. Daarom staan in de recepten hoeveelheden vaak in theelepels/eetlepels aangegeven. Dit maakt het maken van een mug cake ook sneller en makkelijker!